donderdag 25 oktober 2012

Voetbal: de analyse


Er zijn twee rivaliserende voetbalanalyseprogramma’s op tv: een van de publieke omroep (NOS) onder leiding van de steeds meer uitdijende Jack van Gelder (foto boven). Het andere van de commerciëlen, onder leiding van Wilfred Genee. (RTL)


Het programma van Van Gelder, getiteld ‘NOS Studio Voetbal’, wordt ook nog eens nadrukkelijk aanbevolen aan het slot van het populaire sportprogramma op de zondagavond, dat samenvattingen laat zien van de voetbalwedstrijden van het weekend. Dit laatste is het aloude kijken-met-bord-op-schoot-programma: NOS Studio Sport, 19.00 tot 20.00 uur, sinds 1959.

Het verschil tussen NOS en RTL is echter levensgroot. In één woord is het verschil: humor.

De NOS-uitzendingen onder leiding van Jack van Gelder zijn loodzwaar. Bijna net zo serieus als een bespreking van de nationale politiek. Er kan geen grapje van af en het schiet zijn doel dan ook volkomen voorbij.

Het RTL-programma, getiteld ‘Voetbal International’, daarentegen combineert deskundigheid met vermaak. De presentator Genee is een prima aangever voor de beide commentatoren, van wie vooral Johan Derksen  (foto onder) de show steelt. Hij neemt geen blad voor zijn mond ('spelers zijn grootverdieners'), en weet de voetballerij goed te relativeren.
Dit is wat de kijker wil zien. Over de wedstrijd(en) heeft hij zichzelf allang een mening gevormd. RTL begrijpt dat de kijker òòk vermaakt wil worden. Dat is de toegevoegde waarde. Zo belangrijk is het spelletje immers nu ook weer niet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten