zondag 27 januari 2013

Lintje voor Levelt!


Dit is Pim Levelt (Amsterdam 1938).
Hij is een Nederlandse psycholinguïst en promoveerde in 1965 aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift On binocular rivalry.
Van 1980 tot medio 2006 was hij hoogleraar in de psycholinguïstiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voorts is hij medeoprichter van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek aldaar

Op 2 juni 2006 nam Levelt afscheid als directeur van dit instituut en als hoogleraar. Hij was van 2002 tot 2005 de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Binnen de psycholinguïstiek is Levelt vooral bekend om zijn model voor spraakproductie. 

***
Deze informatie levert wikipedia. 
Je kunt je wel voorstellen dat Levelt hier niet heel blij mee is. Want wat heeft hij nu helemaal gepresteerd? Hoogleraar, directeur, president - is dat alles wat er is?

Gelukkig is er nog wel IEMAND die om hem geeft. De affectie is in geld uit te drukken, t.w. 240 euro. Dat is de namelijk prijs van de onderscheiding die voor hem aangevraagd is en die hij hierboven draagt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Want anders zou je je kunnen afvragen waarom hij afgescheept is met (slechts) de derde graad van de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Hoe dan ook, met een lintje hoort hij erbij. Levelt IS  IEMAND.

***
Het is op de foto niet goed te zien maar het lintje lijkt op een nieuw model, met een kroontje in het midden. Ik zie het tegenwoordig vaker maar kan het niet terugvinden op de website van de onderscheidingen hier

Ik weet het niet zeker maar het zou me niet verbazen als Levelt wel degelijk een kroon op het hoofd draagt. Misschien niet meteen buitenshuis, maar dan toch wel als hij bezoek krijgt. Of op zondag. Ook als psycholoog moet je je gevoel van eigenwaarde toch ergens aan ontlenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten