dinsdag 15 januari 2013

Plantage

Een plantage is een stuk grond waarop op grote schaal gewassen in monocultuur verbouwd worden. Plantages komen meestal voor in de tropen, met gewassen als bijvoorbeeld suikerriet, koffie, thee, bananen, soja, ananas, aloë vera, teakhout, cacao, coca, hennep, opium en tabak.
Plantages zijn op grote schaal aangelegd in de 16de en 17de eeuw door de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Nederlanders en andere Europeanen. Ook Nederlands-Indië kende plantages op grote schaal. Wegens de grote hoeveelheid goedkope inlandse arbeidskrachten was het hier echter niet noodzakelijk slaven in te zetten.

In diverse steden in Nederland bestaat een buurt of wijk die Plantage wordt genoemd. Zo in Amsterdam. Voor het gebied, dat bij de stadsuitbreiding van circa 1663 (de vierde uitleg) binnen de grote omwalling met de 26 bolwerken van Daniël Stalpaert was gebracht, bleken niet genoeg kopers.
De bouw stagneerde en in dit gebied, dat men de Plantage noemde, werden tuinen en semi-permanente uitspanningen, etc. aangelegd, waar de Amsterdammers zich in het groen konden verpozen.

De Hortus Botanicus Amsterdam ligt sinds 1682 in de Plantage. In 1838 opende het Koninklijk Zoölogisch Genootschap "Natura Artis Magistra” in de Plantage de hoofdstedelijke dierentuin Artis. Van de drie hoofdgrachten was de Prinsengracht ook ten oosten van de Muidergracht verlengd. Dit deel van de Nieuwe Prinsengracht deelde Artis lange tijd in tweeën. De drie vijvers binnen het Artiscomplex herinneren nu nog aan het in 1866 gedempte deel van die gracht.

Pas na 1860 raakte het gebied meer bebouwd en werd de Plantage de enige woonwijk binnen de Singelgracht met een 19e-eeuwse bebouwing. De Plantage wordt nog steeds gekenmerkt door een groen karakter.

De belangrijkste straat is de Plantage Middenlaan. 

De namen van veel andere straten in de buurt beginnen ook met Plantage: Plantage Parklaan, Plantage Kerklaan, Plantage Doklaan, Plantage Badlaan, Plantage Lepellaan, Plantage Franselaan (thans Henri Polaklaan), Plantage Muidergracht, Plantage Westermanlaan (de voormalige Plantage Prinsenlaan) en de Plantagekade.


bron: wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten