donderdag 17 januari 2013

Machiavelli-prijs 2012

 
De 16de eeuwse Florentijn Machiavelli heeft geen goede naam. Iemand van het kaliber ‘het doel heiligt de middelen’. Maar het kan veranderen. In Den Haag bestaat een stichting die zich Machiavelli noemt en die jaarlijks een prijs uitreikt aan iemand die zich ingezet heeft ‘voor een betekenisvolle uitwisseling van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burgers en over de rol die media daarbij spelen.’ 
De prijs is, naar ik meen, een beeldje van Machiavelli en de bedoeling is dat de onderscheiding als een eer ervaren wordt.

Het zal duidelijk zijn wie de prijs op 12 februari a.s. uitgereikt krijgt. Dat kan natuurlijk niemand anders zijn dan bauke vaatstra, de vader van.
Toch moet ik toegeven dat ik ervan opkeek toen ik het hoorde. Want zo ongewoon is het niet dat ouders hemel en aarde bewegen om de moordenaar van hun kind achter de tralies te krijgen. We hoeven maar te denken aan de verdwijning van Natalie Holloway. In eigen land lijkt de zaak op die van de moord op Andrea Luten, opgelost na 17 jaar.*

In de zaak-Vaatstra hebben de omstandigheden bijgedragen aan het effect op de samenleving, t.w. de aanwezigheid van een asielzoekerscentrum. Daardoor kreeg de moordzaak een extra lading.

 ***


* Jasper S. zal dus wel dezelfde straf krijgen : 15 jaar (eis 18 jaar).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten