dinsdag 29 januari 2013

Piloot valt in slaap




Een piloot van Transavia is vorig jaar september tijdens een vlucht naar Kreta in slaap gevallen. Dat blijkt uit een kwartaalverslag van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De luchtvaartmaatschappij stelt een onderzoek in naar het voorval dat door de onderzoeksraad als ernstig wordt bestempeld. Transavia heeft geen maatregelen genomen tegen de slapende co-piloot.
De gezagvoerder van de Boeing 737 ging 2,5 uur na de start naar de wc. Toen hij de cockpit weer wilde binnengaan, kwam er geen reactie.

"De gezagvoerder informeerde vervolgens de cabinebemanning. Toen het de gezagvoerder lukte om toegang tot de cockpit te krijgen, trof hij de eerste officier slapend aan," schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het toestel vloog op de automatische piloot waardoor de reizigers voor zover bekend niet in gevaar zijn geweest.

In oktober vorig jaar waarschuwde de pilotenbond VNV dat piloten vaak te maken hebben met vermoeidheid. Uit eigen onderzoek bleek dat Nederlandse piloten in een halfjaar tijd 45 keer betrokken waren bij allerlei incidenten. In de helft van die gevallen speelde vermoeidheid een rol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten