zaterdag 5 januari 2013

Vuurwerkslachtoffers


Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de spoedeisende hulpafdelingen van de ziekenhuizen hebben verzameld.
De NOS vroeg alle ziekenhuizen in ons land om gedurende de nieuwjaarsnacht bij te houden hoeveel personen zich op de spoedeisende hulp (SEH) hebben gemeld tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 08.00 uur en hoe het zat met alcoholgebruik en vuurwerkletsel. Van 82 van de 98 SEH 's kregen we antwoord: in totaal zijn 637 personen met vuurwerkletsel behandeld.
Vorig jaar werden in hetzelfde tijdvak 576 vuurwerkslachtoffers geteld in alle SEH's bij elkaar. Het cijfer van nieuwjaarsnacht 2013 is gebaseerd op minder SEH's maar ligt desondanks al tien procent hoger dan in 2012.
Maar liefst 27 spoedposten maken melding van een of meer patiënten met ernstig oogletsel. In het gespecialiseerde Oogziekenhuis in Rotterdam werden rond de jaarwisseling 30 personen met oogletsel binnengebracht. Een aantal van hen zal blind worden aan minstens een oog.

Ook handletsel wordt veel gemeld: sommigen verloren een of meer vingers, vijf mensen moeten zelfs een hele hand missen.
De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) stelt vast dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel sterk is toegenomen. In totaal opereerden de plastisch chirurgen ruim veertig vuurwerkslachtoffers, tegenover 25 vorig jaar. De slachtoffers zijn vrijwel allemaal jongens en mannen, een flink deel (45%) is jonger dan 18 jaar.

De SEH 's hebben ook veel brandwonden behandeld. Vaak ging het dan om brandwonden in het gezicht en aan de handen, maar ook benen, borst en buik worden genoemd. Dertien personen met heel ernstige verwondingen zijn doorgestuurd naar een van de brandwondencentra. Vooral het Rotterdamse brandwondencentrum kreeg veel patiënten (tien) ingestuurd.

De Stichting VeiligheidNL is het niet eens met de conclusie van de NOS dat er meer vuurwerkslachtoffers zijn gevallen dit jaar. Dat is volgens de stichting pas duidelijk als in de derde week van januari het totaalbeeld over de periode van 24 december tot en met 3 januari bekend is.
Voorzitter Cees Meijer: "We meten altijd die periode van tien dagen omdat ook de vuurwerkbommen die buiten de nieuwjaarsnacht afgestoken worden letsel veroorzaken. Vorig jaar werden in die periode 670 vuurwerkslachtoffers geteld. De NOS komt nu op basis van een heel beperkte periode tot 637. Daarmee is nog niet het aantal van vorig jaar overschreden".
De NOS baseert zijn conclusie op het tijdvak van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 18.00 uur en telt 637 slachtoffers. Dat is 10 procent meer dan de vergelijkbare periode vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten