dinsdag 28 augustus 2012

De ex-vrouw van Dutroux

De vrouw van Dutroux, die in 2004 werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, komt vervroegd vrij. Het OM verzet zich niet langer tegen haar verzoek daartoe. Voor de eerste keer ingediend in 2007. Wel is de vrijlating aan voorwaarden gebonden. Inclusief voorarrest heeft ze zestien jaar gevangen gezeten. Ze verhuist nu, binnen Namen, van de gevangenis naar het klooster.

Dit is de gewone gang van zaken in al die landen die soms tientallen jaren gevangenisstraf opleggen. Die worden nooit uitgezeten.
.
***

Het Brusselse parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen enkele reden om de beslissing Michelle Martin vrij te laten, te verbreken.
Dat heeft advocaat-generaal Raymond Loop vandaag verklaard voor het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België. Dat moet zich buigen over het hoger beroep tegen de vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux.

Zowel het parket van Bergen als verschillende slachtoffers waren tegen die beslissing in cassatie gegaan, maar hun argumenten worden door het parket-generaal afgewezen.
Allereerst zijn volgens advocaat-generaal Loop de voorzieningen die de slachtoffers hebben ingesteld, onontvankelijk. 'De wet en de voorbereidende werkzaamheden zijn daarover duidelijk', zei de advocaat-generaal. 'De slachtoffers en burgerlijke partijen zijn geen partij voor de strafuitvoeringsrechtbank en kunnen zich dus niet verzetten tegen haar vonnissen.'
Het Bergense parket kan dat wel, maar de argumenten die dat parket naar voren schuift, vinden geen genade in de ogen van het parket-generaal bij Cassatie. 'Alle procedureregels zijn in dit dossier nageleefd en zelf heb ik geen middelen voor cassatie gevonden. Het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank is volledig conform de wet.'
.
***

Brussel - Michèle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, is na 16 jaar gevangenisstraf toch vrijgekomen. Dat maakte het Belgische Hof van Cassatie dinsdag bekend. Het Belgische Hof van Cassatie heeft de cassatieberoepen verworpen tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank te Bergen om Michèle Martin onder voorwaarden vrij te laten.

‘Bij arrest van 28 augustus 2012 (AR P.12.1454.F) verwerpt het Hof de cassatieberoepen tegen de beslissing van 31 juli 2012 van de strafuitvoeringsrechtbank te Bergen om Michèle Martin onder voorwaarden vrij te laten’, meldt het Hof dinsdag.
‘De middelen van de procureur des Konings falen naar recht of missen feitelijke grondslag. De cassatieberoepen van de slachtoffers zijn onontvankelijk’, aldus het Hof.

***

Michèle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, is dinsdagavond onder politiebegeleiding uit de gevangenis van Berkendael naar het klooster van de Arme Klaren in het Naamse Malonne gebracht. De politieauto met Martin kwam rond 21.30 uur aan bij het klooster.Martin gaat wonen in dit klooster (foto).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten