dinsdag 21 augustus 2012

'Dierencoalitie': de nieuwe Dierenbescherming

 Organisaties aangesloten bij het CDON


"De Coalitie DierenwelzijnsOrganisaties Nederland (CDON) is een samenwerkingsverband van 22 dierenbeschermingsorganisaties, die in totaal rond een half miljoen leden / donateurs vertegenwoordigen. Zij vertegenwoordigt deze dierenbeschermingsorganisaties met het doel om in belangrijke politieke en maatschappelijke kwesties effectief voor de belangen van dieren op te komen.

De CDON is in 2006 opgericht naar aanleiding van het voornemen van de toenmalige Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) te vervangen voor een nieuwe Wet dieren. De CDON was zeer onaangenaam verrast met dit voornemen voor een nieuwe Wet dieren, waarin niet de bescherming, maar de productie en het gebruik van dieren centraal staan. In de optiek van de CDON hoort een beschaafde natie een zelfstandige dierenbeschermingswet te hebben die de dieren effectief beschermt tegen louter commerciƫle exploitatie, willekeur, onverschilligheid en agressie van mensen. Dit geldt zeker voor een land als Nederland waar relatief extreem hoge aantallen dieren worden gehouden.

Als positieve bijdrage aan het ontwikkelen van nieuwe dierenbeschermingswetgeving heeft de CDON in 2008 een Algemene dierenbeschermingswet opgesteld die een deugdelijk kader biedt om het omgaan met dieren op een moreel verantwoorde wijze te reguleren, uitgaande van algemeen aanvaarde noties en concepten. Ze is op dit moment samen met andere organisaties ook betrokken bij de discussie over het wetsvoorstel Wet natuur.
Naast een actieve rol in wetgevingsprocessen die op dieren betrekking hebben, onderneemt de CDON ook geregeld actie op andere aan dieren gerelateerde thema’s zoals megastallen, nertsenfokverbod, faunabeleid en transport van dieren."

***

Commentaar

De Coalitie vertegenwoordigt 22 organisaties. De schatting dat ze bij elkaar "rond een half miljoen leden/donateurs" hebben (in Nederland), lijkt nog aan de hoge kant; het zou een gemiddelde van ruim 22.500 betekenen. Internationale organisaties als IFAW en WSPA en nog een paar exoten zouden heel veel Nederlandse leden / donateurs moeten hebben om aan dat half miljoen te komen. Ik kom ze niet tegen.

Opmerkelijk is de vertegenwoordiging van veganisten en vegetariĆ«rs als dierenwelzijnsorganisaties.

Proefdieren daarentegen zijn niet vertegenwoordigd - zonder nadere motivering. Nog opvallender is het ontbreken van de Nederlandse Dierenbescherming. EDEV zie ik ook niet. Mag Den Haag niet meedoen?

Een komische kant heeft het initiatief bepaald wel. Al die afzonderlijke organisaties zijn immers juist ontstaan uit onvrede met het werk van de Dierenbescherming. Wat je hier nu ziet, is dat al die afgesplitsten zich weer verenigen! En aldus een nieuwe, tweede Dierenbescherming vormen, de 'Dierencoalitie'.

Contributie heft de Coalitie nog niet. Als je ze allemaal een tientje per jaar doneert - en waarom niet? - ben je 220 euro kwijt. Dan is de Dierenbescherming toch voordeliger: 36 euro p.j.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten