maandag 6 augustus 2012

Hannes de zeehond

Het bronzen beeld van Hannes is gemaakt in 2005 door Paul van Laere en staat in Dalfsen, bij de stuw Vechterweerd. Het kunstwerk is geplaatst ter herinnering aan het zeehondje dat in 2004 in de Vecht is gevangen. Het was ontsnapt uit Tierenpark Nordhorn toen het ongeveer zes maanden oud was. Nadat het dier opgevist was en overgebracht naar de zeehondencrèche in Pieterburen, zou hij weer terug worden gebracht naar de dierentuin. Zover kwam het niet, dierenvrienden lieten de zeehond los in de Waddenzee.

Het beeld is onthuld door burgemeester Leo Elfers, in het bijzijn van Lenie ’t Hart van zeehondencrêche Pieterburen en Henk Goossensen, die het initiatief nam tot de blijvende herinnering aan Hannes. Het brons heeft een lengte van zeventig centimeter. Het is geplaatst op een sokkel van Bentheimer zandsteen. Een aardige bijkomstigheid is verder dat deze steen zelf ook ooit uit de Vecht is opgevist, net als Hannes. Het zeehondje kreeg de naam Hannes van een kind dat het dier had geadopteerd.

Dit kunstwerk werd in februari 2012 gestolen.

Hannes krijgt nu een nieuw standbeeld. Volgens de gemeente wordt het beeld in september of oktober geplaatst.

***


Paul vam Laere (foto) is nu bezig een nieuw exemplaar van steen te maken. Er is geen mal bewaard van het brons. Hij maakte in de zeehondencrèche in Pieterburen eerst een kleimodel ter inspiratie. Het nieuwe beeld wordt iets groter dan het oude. Van Laere beoogt ook de glimplekken terug te brengen, die op het brons door de vele aanrakingen ontstaan waren.
Het wordt gebeeldhouwd in diabas, een natuursteensoort die voornamelijk in Duitsland gewonnen wordt. Het heeft een grijze kleur met enigszins groene tinten. Diabas, ook wel Doleriet genoemd, is een hard stollingsgesteente.

 ***

Paul van Laere (Leiden,1954) is een Nederlandse steenbeeldhouwer. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft zijn atelier aan de Laan van Meerdervoort.

Het eigen werk van Van Laere is te zien o.a. bij Galerie Rehorst in Den Haag. In 2006 heeft hij mee meegedaan aan een groepsexpositie bij Galerie Lamber in Valkenswaard en in Magazijn Vomberg in Rotterdam.
In 2008 staan werken van Van Laere geëxposeerd in de Heemtuin te Leiderdorp.

Van Laere doet veel natuursteenrestauraties in de openbare ruimte, vooral voor de gemeente Den Haag. Hij gaat omzichtig te werk. Alles wordt genoteerd, het merk en de kleur van de verf, welk restauratiemortel hij gebruikt. Hij gebruikt vaak mortel die speciaal uit Duitsland wordt geïmporteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten