woensdag 7 november 2012

Dudeljo



Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal
En horen wij die muzikant, dan is zomer in ’t land
Dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo klinkt zijn lied
Dudeljo en anders niet 

Hij woont in een dicht eikenbos, getooid in gouden vederdos
Daar jodelt hij op zijn schalmei, tovert onze harten blij
Dudeljoho klinkt zijn lied, dudeljoho klinkt zijn lied
Dudeljo en anders niet


***

Andries Hartsuiker (1903-1993) was een componist, muziekpedagoog en kunstschilder. 

Hartsuiker gaf les aan de muziekschool te Zwolle. Onder zijn leiding werd de school omgezet in het Stedelijk Muzieklyceum Zwolle.
In 1955 werd hij docent muziek aan de Werkplaats Kindergemeenschap (ook wel de 'Kees Boekeschool' genoemd) te Bilthoven. In deze hoedanigheid stelde hij het Liedboek van de Werkplaats samen, dat vele jaren dienst deed. Ook componeerde hij een 'Requiem in memoriam Kees Boeke' (1966).

Hij is vooral bekend als componist van kinderliedjes, waarvan de populairste zijn het tweestemmige 'Winterlied', het eenstemmige wandellied 'Zingend marcheren wij' (1936) en vooral de tweestemmige canon 'Komt mee naar buiten allemaal! Dan zoeken wij de wielewaal' (1927).

Deze en dergelijke liedjes verschenen in bundels van de Arbeiders Jeugd Centrale, de Nederlandse Jeugd Gemeenschap en de Bond van Arbeiders-Zangvereenigingen.

Hartsuikers lied De wielewaal, met het refrein ‘Dudeldjo klinkt zijn lied, dudeldjo en anders niet’, is zo bekend geworden dat velen het houden voor een van oudsher overgeleverd volksliedje.
Diverse kunstenaars hebben het in hun werk geadapteerd, bijv. hier.

bron:wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten