maandag 19 november 2012

Polonium


 
Eind 2011 is op initiatief van nieuwszender Al Jazeera een onderzoek gestart naar de nooit opgehelderde omstandigheden waaronder Yasser Arafat stierf. (2004)  Een duidelijk ziektebeeld is namelijk nooit vastgesteld en autopsie heeft niet plaatsgevonden.

Terwijl de autoriteiten en bij de behandeling betrokken artsen weigerden mee te werken, stelde de weduwe Suha Arafat een hoeveelheid persoonlijke bezittingen van Arafat uit zijn laatste levensdagen in het Franse ziekenhuis ter beschikking voor onderzoek.
Hierop werd door Zwitserse wetenschappers een verhoogde hoeveelheid onnatuurlijk polonium-210 aangetroffen. De resultaten zijn basis voor speculatie. Om onomstotelijk vergiftiging met polonium-210 vast te stellen is meer biologisch materiaal vereist. 

De PLO gaf op 4 juli 2012 toestemming om zijn lichaam te laten opgraven en te onderzoeken.
Op 13 november j.l. is met de opgraving van het stoffelijk overschot begonnen. De opening van de kist is gepland op 26 november in aanwezigheid van internationale waarnemers. Het graf bevindt zich in Ramallah. Dit is niet in Gaza, maar op de westelijke Jordaanoever, zodat de oorlogshandelingen niet van invloed hoeven te zijn.


Polonium is in beginsel een vaste stof. Maar het lost gemakkelijk op in verdund zuur, zoals bijv. ijsthee, of andere drank. Doordat het radioactief is, is het heel gevaarlijk voor de gezondheid. Er is normaliter niet aan te komen; als het gevonden wordt, zal men de dader dan ook onmiddellijk zoeken in staatsorganisaties.
Litvinenko, criticus van Poetin, was het eerste slachtoffer van dit middel.(2006)


Het element is genoemd naar het geboorteland van Marie Curie, Polen. Zij ontdekte het in 1898 en beschreef het in haar dissertatie, Recherches sur les Substances Radioactives.


De afkorting van het chemische element is niet PLO, maar PO.

Polonium-210 komt ook voor in sigaretten(rook). De sigarettenindustrie ontdekte dit al tientallen jaren geleden en probeerde op verschillende manieren het polonium te verwijderen, maar is daar nooit in geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten