zondag 1 september 2013

Soja (ingezonden)

Repelsteeltje04 augustus, 2013 16:38

Als veganisten en vegetariërs zijn wij geneigd veel sojaproducten te gebruiken, zoals sojamelk en tahoe. Het is echter raadzaam de nuttiging van soja te beperken, daar soja - hoewel uit zichzelf eiwitrijk - de opname in het lichaam van eiwitten moeilijk maakt, alsmede de opname van vit. A, B12 en D en van calcium. Er zijn aanwijzingen dat soja kankergezwellen groter kan maken.

Violette05 augustus, 2013 16:04

Sommigen beschouwen kritische opmerkingen over soja als machinaties van de vleesindustrie. Voor ons aller gezondheid lijkt het mij beter dat er objectieve voorlichting wordt gegeven over alle soorten voedsel, ook over plantaardig voedsel. Per slot van rekening bestaan er ook giftige paddenstoelen en planten.

Rens05 augustus, 2013 18:28

Volgens de Universiteit van Wageningen versnelt soja de groei van kankercellen in de darm. Wat moet je met al die tegenstrijdige berichten die je over soja leest? Gevarieerd eten schijnt in ieder geval het veiligst te zijn.

8 opmerkingen:

  1. Tja, hoe gezond is zuivel?

    En hoe ethisch?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zuivel is gezond: eiwitrijk (waarbij de eiwitten wél worden opgenomen), rijk aan calcium (dus goed voor botten en gebit), het bevat vit. B12, die in plantaardig voedsel niet voorkomt, en vit. D, ook goed voor de botten. Er zijn ook aanwijzingen dat zuivel beschermt tegen darmkanker.

    Of het ethisch is om zuivel te gebruiken, moet ieder voor zichzelf afwegen. De meeste stierkalfjes worden gedood. In plaats van hen te doden, zou men ze kunnen castreren. Ossen kunnen dan worden gebruikt in plaats van tractoren, mits ze niet te zware lasten moeten trekken en ook ruimschoots de gelegenheid krijgen te grazen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over de (on)gezondheid van zuivek hadden we het hier drie jaar geleden al:
      http://barendswereld.blogspot.nl/2010/02/wat-is-nu-gezond_22.html

      De rol van prof. Muskiet (Groningen) is mij niet geheel duidelijk.
      In ieder geval relativeert hij nu het belang van zuivel o.a. met verwijzing naar het feit dat Nederland èn veel melk drinkt èn veel lijders aan osteoporose kent!

      Zie de tekst maar vooral het videoclipje op:
      http://puurpraktijk.nl/foodfacts/melk-ongezond/

      Verwijderen
  3. Bij puurpraktijk las ik het volgende: Wist u dat:
    . U beter roomboter dan margarine of halvarine kunt gebruiken?
    . Melkproducten ongezond zijn?

    Sinds wanneer is roomboter geen melkproduct?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik raad melkdrinkers aan een kijkje te nemen op peta.nl. Hierop staat een video over melk. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat iemand na het zien hiervan nog zuivel wil.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Renée: eiwitten kun je ook uit maïs halen, calcium uit groene groente en vit. D uit margarine en daglicht (als je buiten loopt, vooral van april t/m september). Vit. B12 kun je door middel van een supplement binnenkrijgen.

      Verwijderen
    2. Van maïs krijg ik maagpijn en je mag maar eenmaal per week bladgroente eten. In sla en spinazie zit nitriet dat tot nitraat wordt en kankerverwekkend is.

      Verwijderen
    3. Bij mijn weten is het eerst nitraat en wordt het later nitriet. Het is zeker goed om niet meer dan eens per week sla of spinazie te eten. Ook dien je deze groenten niet samen met een eiwitrijk gerecht te eten, omdat de combinatie met eiwitten het risico op kanker extra groot maakt.

      Verwijderen