Als veganisten en vegetariërs zijn wij geneigd veel
sojaproducten te gebruiken, zoals sojamelk en tahoe. Het is echter raadzaam de
nuttiging van soja te beperken, daar soja - hoewel uit zichzelf eiwitrijk - de
opname in het lichaam van eiwitten moeilijk maakt, alsmede de opname van vit.
A, B12 en D en van calcium. Er zijn aanwijzingen dat soja kankergezwellen
groter kan maken.
Violette05 augustus, 2013 16:04
Sommigen beschouwen kritische opmerkingen over soja
als machinaties van de vleesindustrie. Voor ons aller gezondheid lijkt het mij
beter dat er objectieve voorlichting wordt gegeven over alle soorten voedsel,
ook over plantaardig voedsel. Per slot van rekening bestaan er ook giftige
paddenstoelen en planten.
Rens05 augustus, 2013 18:28
Volgens de Universiteit van Wageningen versnelt soja
de groei van kankercellen in de darm. Wat moet je met al die tegenstrijdige
berichten die je over soja leest? Gevarieerd eten schijnt in ieder geval het
veiligst te zijn.
Tja, hoe gezond is zuivel?
BeantwoordenVerwijderenEn hoe ethisch?!
Zuivel is gezond: eiwitrijk (waarbij de eiwitten wél worden opgenomen), rijk aan calcium (dus goed voor botten en gebit), het bevat vit. B12, die in plantaardig voedsel niet voorkomt, en vit. D, ook goed voor de botten. Er zijn ook aanwijzingen dat zuivel beschermt tegen darmkanker.
BeantwoordenVerwijderenOf het ethisch is om zuivel te gebruiken, moet ieder voor zichzelf afwegen. De meeste stierkalfjes worden gedood. In plaats van hen te doden, zou men ze kunnen castreren. Ossen kunnen dan worden gebruikt in plaats van tractoren, mits ze niet te zware lasten moeten trekken en ook ruimschoots de gelegenheid krijgen te grazen.
Over de (on)gezondheid van zuivek hadden we het hier drie jaar geleden al:
Verwijderenhttp://barendswereld.blogspot.nl/2010/02/wat-is-nu-gezond_22.html
De rol van prof. Muskiet (Groningen) is mij niet geheel duidelijk.
In ieder geval relativeert hij nu het belang van zuivel o.a. met verwijzing naar het feit dat Nederland èn veel melk drinkt èn veel lijders aan osteoporose kent!
Zie de tekst maar vooral het videoclipje op:
http://puurpraktijk.nl/foodfacts/melk-ongezond/
Bij puurpraktijk las ik het volgende: Wist u dat:
BeantwoordenVerwijderen. U beter roomboter dan margarine of halvarine kunt gebruiken?
. Melkproducten ongezond zijn?
Sinds wanneer is roomboter geen melkproduct?
Ik raad melkdrinkers aan een kijkje te nemen op peta.nl. Hierop staat een video over melk. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat iemand na het zien hiervan nog zuivel wil.
BeantwoordenVerwijderen@ Renée: eiwitten kun je ook uit maïs halen, calcium uit groene groente en vit. D uit margarine en daglicht (als je buiten loopt, vooral van april t/m september). Vit. B12 kun je door middel van een supplement binnenkrijgen.
VerwijderenVan maïs krijg ik maagpijn en je mag maar eenmaal per week bladgroente eten. In sla en spinazie zit nitriet dat tot nitraat wordt en kankerverwekkend is.
VerwijderenBij mijn weten is het eerst nitraat en wordt het later nitriet. Het is zeker goed om niet meer dan eens per week sla of spinazie te eten. Ook dien je deze groenten niet samen met een eiwitrijk gerecht te eten, omdat de combinatie met eiwitten het risico op kanker extra groot maakt.
Verwijderen