zondag 29 september 2013

Dierenpartij, Dierenbescherming: schuivende panelen

De film over de Oostvaardersplassen, 'De Nieuwe Wildernis', waarop in de ingezonden bijdrage hieronder de aandacht gevestigd wordt, is ook aanleiding te wijzen op de veranderde houding van de Partij voor de Dieren. In ieder geval ten aanzien van het wild in de duinen heeft zij haar standpunt gewijzigd. Allicht is de nieuwe visie ook van toepassing ten aanzien van het beleid in de Oostvaardersplassen (OVP). 

Voorheen was het zo dat de Partij vond dat de natuur haar beloop moest hebben. Dit was (is?) ook het standpunt van de Faunabescherming: "dieren hebben recht op een natuurlijke dood". Dit is op een bijzondere vergadering - ik meen in Hilversum - ook nog eens door een aantal Partijleden bekrachtigd! * Die bijzondere vergadering was nodig omdat de Partij als enige vasthield aan het laten kreperen van dieren in dat gebied, met name tijdens de strenge winter van 2009-2010.
Verontwaardiging alom.
Burgers in de omgeving van het OVP-gebied konden het dierenleed niet aanzien en snelden te hulp door balen hooi af te werpen. Dit vond dus geen goedkeuring in de ogen van de Partijleiding.
De redactie van dit blog heeft altijd een ander standpunt ingenomen, hierbij gesteund door vele lezers. Tussen 2009 en 2011 is een eindeloos aantal stukken aan dat onderwerp gewijd (op Barends Wereld).**

Intussen doet zich in de Amsterdamse Waterleidingduinen een soortgelijke problematiek voor. Het Amsterdamse gemeenteraadslid voor de PvdD pleit nu voor "reactief afschot". Dit is vloeken in de kerk van de Partij. 

Dit beleid is nochtans al eerder van kracht geworden in de Oostvaardersplassen. Daar worden nu zieke en verzwakte dieren afgeschoten, opdat hun verder lijden bespaard blijft. Let wel: dit gebeurt niet door hobbyjagers, maar door ambtenaren van Staatsbosbeheer.
Hoe dit uitpakt bij een strenge winter moet afgewacht worden.

Men kan zich nochtans verheugen op het voortschrijdend inzicht van de Partij voor de Dieren.

***


* Veel leden lopen aan de leiband van de Partijleiding. De PvdD krijgt soms sektarische trekjes. Dat gaat vooral op ten aanzien van de verheerlijking van Marianne Thieme. Misschien is dat in elke politieke partij wel zo. Op dit blog worden deze leden echter aangeduid als de Happy Clappies.

**
Commentaar Dierenbescherming:

"Dierenbescherming is vanzelfsprekend heel blij met deze film, die niet alleen indrukwekkend is en een waar genot om naar te kijken, maar bovendien laat zien waartoe de natuur in staat is, als we haar maar de ruimte geven om haar eigen gang te gaan."


In weerwil van het bovenstaande is de rol van de Dierenbescherming in de OVP niet te filmen. Aanvankelijk was zij zo'n groot voorstander van de dieren te hulp te komen dat zij er zelfs over procedeerde. ( http://jure.nl/av4486/13-maart-2006 )
Onder de huidige directeur, Dales, werd ineens het tegenovergestelde standpunt ingenomen, t.w. het krepeerstandpunt van de PvdD.

1 opmerking:

  1. De Partij voor de Dieren heeft nog niet toegegeven een foutieve keuze te hebben gemaakt in de kwestie van de Oostvaardersplassen. Voor je goed fatsoen kun je op geen enkele partij meer stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen