Voor een drankenwinkel staat een bord buiten dat een wijn
aanprijst met de woorden ‘soepel’ en ‘een tikje eikenhout’. Ik meen een euro of acht, dus betaalbaar.
Dat maakt mijn dag
weer goed. Er zijn veel gekken op de wereld, maar gelukkig niet allemaal
gevaarlijk.
Leerzaam: er zijn blijkbaar ook niet-soepele wijnen, dus
stroeve. Die je moeilijk door je keel krijgt. Daar zijn dus ook liefhebbers
voor.
En dan is er de smaak van hout, preciezer: eikenhout. Als je
dus wilt weten hoe hout smaakt, moet je die wijn kopen. Althans in goed vertrouwen
op de verkoper. Die knaagt ambtshalve aan houtsoorten. Zou eikenhout toch niet
heel lekker zijn, vandaar ‘een tikje’? Is er een smakelijker houtsoort? Wijn met
de smaak van iepen? Iemand al eens knotwilg geproefd?
In een artikel over wijn las ik eens over de houten toon ervan. Ik heb ook geen flauw idee wat ermee wordt bedoeld.
BeantwoordenVerwijderen