zaterdag 22 februari 2014

Zeehondencrèche

.
Amper zijn we bekomen van de kwalijke ontwikkelingen in het Dolfinarium te Brugge of een nieuw drama doemt op: namelijk dat van de zeehondencrèche in Pieterburen, in de provincie Groningen. Dit is een fraai, professioneel opgezet opvangcentrum voor gestrande zeehonden en ‘huilers’. Een belangrijke toeristische attractie ook van het Hogeland. Maar het initiatief van Lenie ’t Hart dreigt nu aan eigen succes ten onder te gaan.

Al jaren rommelt het in de directie. Directeuren volgen elkaar in rap tempo op. Er schijnt met Leny niet goed samen te werken te zijn. Hoe onbekwaam ze als bestuurder is bleek publiekelijk in 2010 toen het centrum door haar koppigheid een subsidie van 3,2 miljoen euro misliep. Een Haagse charitatieve instelling wilde uitbreiding van de crèche wel (mede)financieren maar vond de plannen te weids en zag ervan af toen Leny niet wilde inschikken. De rechter zette haar ook nog eens op haar nummer: http://barendswereld.blogspot.nl/2010/12/zaken-doen-met-lenie-t-hart.html

Nu is het dus zover dat er weer een directeur ziek thuiszit en het personeel zelfs staakt. Het oproer kraait in het dorp van 375 inwoners.

Huiveringwekkend wordt het als je de namen hoort van personen die benaderd zijn om het toezicht te gaan uitoefenen, nu de huidige Raad van Toezicht – stromannen van Leny - opgestapt is.

Dat is in de eerste plaats Henk Bleker. Als i e m a n d een beroerde reputatie heeft op het gebied van dierenwelzijn… En dat bewerkstelligd in twee jaar tijd! Verlos ons van het CDA en van Henk Bleker.

Zo mogelijk nog ernstiger is de naam van Ab Osterhaus. De man die zich te schande gemaakt heeft ten tijde van het vogelgriepvirus. De man ook die zich uitleeft op proeven met fretten aan het Erasmus MC te Rotterdam. Als de viroloog al geïnteresseerd zou zijn, dan niet omdat hij begaan zou zijn met het lot van de dieren en het centrum. Wel het allerlaatste. Mogelijk ziet hij kansen om proeven met de zeehondjes te doen.

In wikipedia lees je over hem het volgende: "Inmiddels erkent ook Ab Osterhaus, lid van het Wetenschappelijk Platform Zeehonden Waddenzee en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van zeehondencrèche in Pieterburen, dat opvang niet meer noodzakelijk is voor het voortbestaan van de zeehond in de Waddenzee."

Voor de hand had gelegen Anja Hazekamp te vragen. De Groningse heeft zelf in de zeehondencrèche gewerkt. Als marine biologe heeft ze ook kennis van zaken. Ze is nu o.a. Statenlid voor de Partij voor de Dieren.
Maar deze Partij heeft een Januskop als het wilde dieren betreft. Marianne Thieme vindt principieel dat de natuur haar werk moet doen. Geen medelijden met kneusjes. Dit was ook het oorspronkelijke standpunt ten opzichte van de dieren in de Oostvaardersplassen. Onder de druk van de publieke opinie heeft ze haar standpunt voorzichtig bijgesteld, ‘gemitigeerd’.
Anja zelf heeft echter vastgehouden aan haar standpunt ten gunste van de crèche.

Het is dat ik mijn lidmaatschap al eerder heb opgezegd, anders zou ik het nu subiet doen.

***

Bestuurssamenstelling cf. jaarverslag-2012:

 


5 opmerkingen:

  1. Correctie: het is níet voor gestrande zeehonden, daar is Ecomare voor. Alleen huilers, het is immers een crèche.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is dat ik nooit lid ben geweest van het CDA, anders had ik elke week minstens 3 maal opgezegd. Bij deze partij, waarvan je zou verwachten dat men, naar de naam te oordelen, toch wel een beetje respect zouden hebben voor de schepselen Gods, is het doorsnee lid juist het minst gezegend met enig mededogen voor andere diersoorten dan de mens. Hoe ironisch! Bleker is daar een schrijnend voorbeeld van. Het is dan ook totaal niet te begrijpen wat deze man daar doet. Het is net zoiets als Veerman aan het roer van Natuurmonumenten...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Barend, ik wist niet dat jij je partijlidmaatschap had opgezegd. Ik had het al gedaan ten tijde van de controverse inzake de Oostvaardersplassen. Ik stem overigens wel op de Partij voor de Dieren, omdat het al met al de meest diervriendelijke partij is. Het zou ook wat moois zijn als een partij met die naam het niet zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Correctie: donateurschap van Zeehondencrèche opgezegd; wel lid Partij voor de Dieren.

      Verwijderen
    2. blijf svp lid van de PvdD want dan kan je tijdens een congres moties indienen betreft beleid OVP. Dan alternatieven onder de aandacht brengen zoals het sterilisatiebeleid van wilde paarden wat Viervoeters sponsort in de Donau.

      Verwijderen