dinsdag 11 februari 2014

“Het eigen oordeelsvermogen van de lezers”

Een ieder die wel eens een kritische brief naar een krant of een blad schrijft, krijgt vroeg of laat van de (hoofd)redactie te horen dat deze vertrouwt op “het eigen oordeelsvermogen van de lezers”. Met andere woorden: het maakt niet uit wat wij schrijven, - u ziet toch wel dat het bagger is.
Een van die mensen is Lodewijk Dros (foto), die verantwoordelijk is voor de inhoud van een bijlage bij het dagblad Trouw.


Deze goedkope dooddoener raakt kant noch wal. De ene lezer heeft nu eenmaal meer kennis op een bepaald gebied dan een ander, en kan dus ook beter oordelen over wat er op dat gebied in de krant staat.  

De kwestie deed zich deze week voor naar aanleiding van een interview met een muskusrattenvanger in die krant. Deze man kreeg een halve pagina om over zijn werkzaamheden te vertellen en de andere helft voor foto’s. Een en ander in de rubriek “Zin in werk”, toelichting:“Ons dagelijks werk is meer dan levensonderhoud alleen, het bepaalt onze waardigheid.”
W-a-a-r-d-i-g-h-e-i-d ! Iemand die op de meest weerzinwekkende manier muskusratten (‘dwergbevers’) doodt, namelijk door verdrinking in klemmen.

En ja hoor, de ploert wordt in de slotalinea’s gepresenteerd als een fatsoenlijk mens, als iemand die het “niet leuk” vindt de dieren dood te maken. Hij doet het als het ware uit nobelheid, om “veel meer dierenleed” te voorkomen.

Aan de verschillende publicaties op dit gebied van Dierenbescherming, Faunabescherming, Bont voor Dieren en Partij voor de Dieren wordt geen woord gewijd,- nog geen link naar hun websites. Al deze organisaties betogen dat het hier gaat om wreed en zinloos werk waarvoor goede alternatieven bestaan.
Lezers die minder ingevoerd zijn in de materie en de tekst dus minder goed kunnen beoordelen, worden door Dros en kornuiten misleid en bevestigd in hun vooroordelen.

***

Meer info, hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten