zaterdag 13 april 2013

Beatrix : levend fossiel

Naar Angelsaksisch voorbeeld wordt in Nederland tegenwoordig vrijwel overal getutoyeerd. Vrijwel overal worden mensen alleen nog met de voornaam aangesproken. Het past goed bij de platte, vaderlandse cultuur van gelijkschakeling.
 
Daarop bestaat één grote uitzondering, en dat is koningin Beatrix. In de loop der jaren lijkt ze steeds meer gefossiliseerd. Ik weet niet hoe lang ze al hetzelfde kapsel draagt, vermoedelijk al sinds haar jonge jaren.
 
Daar komt bij de manier waarop ze wenst te worden aangesproken. Juliana voelde zich wel bij ‘mevrouw’, maar  dochter Beatrix heeft meer de trekken van haar autoritaire grootmoeder, Wilhelmina. Schrik niet, maar het protocol wil dat Bea aangesproken wordt met Majesteit. Alsof ze van een andere planeet komt.
 
In feite wijst het op haar onzekerheid: die verraadt haar stem bij elke voorlezing.  Abusievelijk geduid als hang naar perfectie.
 
De hielenlikkende media gaan hierin maar al te graag mee. Het is tenslotte commercie. Aldus kan men geregeld horen spreken over “de Majesteit”.
 
"Gelukkig, hij kan af!"
 

1 opmerking:

  1. Beatrix zei dat de mensen vaak te vrij waren tegen haar moeder, die ik een schatje vond. Máxima vindt het prima om bij haar voornaam te worden aangesproken.

    BeantwoordenVerwijderen