vrijdag 12 april 2013

Vrije Universiteit in crisis

 
In het weekblad van de VU wordt de crisis geanalyseerd waarin de universiteit zich bevindt, en die leidde tot het opstappen van zowel de rector magnificus, Lex Bouter, als de voorzitter van het bestuur, René Smit.
De laatste wordt als grootste boosdoener gezien. Hij meende de universiteit te moeten runnen volgens het businessmodel, waarin groei vooropstaat. De studentenaantallen aan de VU zijn de afgelopen tien jaar gestegen van 15.000 naar 25.000. Daar was de organisatie op geen enkele manier op berekend.
 
Met zijn centralistische wijze van leidinggeven joeg Smit het personeel tegen zich in het harnas, zodanig dat het zich organiseerde in een club van 'Verontruste VU’ers'.
 
“De ironie wil dat een dergelijke bedrijfsmatige en op expansie gerichte aanpak vreemd is aan de topuniversiteiten waar Smit zich gaarne aan spiegelt.
Stanford en Cambridge zijn met minder dan twintigduizend studenten aanzienlijk kleiner dan de VU.
Caltech, vorig jaar nog uitgeroepen tot beste universiteit ter wereld door Times Higher Education, heeft ruim tweeduizend studenten.
Efficiënt ingericht zijn dergelijke instellingen vaak niet. De Universiteit van Oxford is onderverdeeld in bijna veertig colleges: semi-zelfstandige instituten met een eigen bestuur, begroting, huisvesting en karakter. Oxford heeft waarschijnlijk tientallen aparte ICT-systemen.
 
De voorlopige beoordeling van een visitatiecommissie is onvoldoende.
Dit is het resultaat van een toets, waar uiteindelijk uit moet blijken of een universiteit de kwaliteit van haar opleidingen kan waarborgen. Is dat niet het geval, dan komt een instelling onder toezicht van de onderwijsinspectie te staan. Uit de proef bleek dat de VU zou zakken en op meerdere punten onvoldoende zou scoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten