zondag 5 mei 2013

Teamsport en ‘scherpte’

Teamsporten zijn voor belangstellenden vele malen interessanter dan individuele sporten.

Uitslagen van individuele sporters zijn namelijk veel voorspelbaarder. De competitie gaat daar in de regel slechts tussen een handvol toppers. Mindere goden komen er tegen hen zelden aan te pas. Boksers als Mohamed Ali, tennisers als Björn Borg, schakers als Kasparov, om maar een paar bekende namen te noemen, staan jarenlang aan de top. Hun wedstrijden worden voor de toeschouwer steeds minder spannend.
 
In teamsporten speelt de psychologie een grote rol. Verrassende uitslagen zijn hier dan ook steeds te verwachten.  Voetbal is het beste voorbeeld. De plaats op de ranglijst bijvoorbeeld is geen garantie voor succes. Hoger geplaatste teams verliezen geregeld punten aan lager geklasseerde.

De coach van het verliezende team heeft standaard als verklaring dat zijn ploeg “vandaag niet scherp” was.  Winnen of verliezen is dus vooral een kwestie van al of niet ‘scherp’ zijn.

Bij voetbal staan er 22 spelers in het veld. Dat levert al meer dan een triljoen mogelijke interacties op! Komt nog bij een – onberekenbare – scheidsrechter. Hoe ga je daar mee om als het op mentale training aankomt?

‘Scherpte’ kan afhangen van maar enkele spelers. Want topspelers blijven topspelers. Maar uiteindelijk hangt het succes niet van deze enkelingen af: toppers kunnen op zichzelf een wedstrijd niet naar hun hand zetten. Het blijft een teamprestatie.

Het bijzonderst is misschien wel dat het dus ook niet een kwestie van geld is. Je kunt nog zoveel investeren in dure spelers, - een kampioenschap is daarmee niet verzekerd.

1 opmerking:

  1. Mensen zijn net honden: ze leven het liefst in groepen. Wij poezen zijn individualisten, voor wie teamgeest een vies woord is, net als huwelijk en familie. Wie scherp wil zijn, leve alleen.

    BeantwoordenVerwijderen