woensdag 27 februari 2013

De kunstkamer


Willem van Haecht (1593-1637) toont een kunstkamer, de voorloper van het museum. In zijn tijd verzamelden rijke Europeanen kunst en curiositeiten, zoals exotische schelpen en porselein. Ze stelden hun kostbare collecties tentoon in kunstkamers, die op afspraak te bezichtigen waren. 
De beroemdste kunstkamer van Antwerpen was die van Cornelis van der Geest. Van Haecht was daarvan de conservator.

De voorstelling geeft een goed beeld van de inrichting van zo’n kunstkamer. De muren zijn helemaal bedekt met schilderijen. Ze hangen lijst aan lijst en van vloer tot plafond. Het geheel moest vooral imponeren. Onderwerp, datering of kunststroming waren niet van belang. Pas in de 19de eeuw ontstond ons moderne museum, waarin schilderijen zijn opgehangen gerangschikt op tijd of stroming.

***

Commentaar

Dit schilderij, 'De kunstkamer', hangt in het Rubenshuis in Antwerpen. Ik weet niet of al deze schilderijen behoorden tot de collectie van Cornelis van der Geest. Je zou haast denken van wel, want hoe zou Van Haecht ze anders allemaal hebben kunnen naschilderen. Overigens wel een bereisd man. Een soortgelijk schilderij van Van Haecht hangt in het Mauritshuis in Den Haag.

Rechts onderaan zit een man geknield voor een schilderij dat enigszins doet denken aan een werk van Adriaan Beeldemaker. Vergelijk het grote doek uit het Rijksmuseum van diens hand hieronder.







1 opmerking:

  1. Het zal wel veel van je concentratievermogen vergen een schilderij aandachtig te bekijken als andere schilderijen er zo dicht naast hangen. Om maar te zwijgen over beeldhouwwerken, die pas goed tot hun recht komen als er genoeg lege ruimte omheen is.

    BeantwoordenVerwijderen