dinsdag 12 februari 2013

Majesteit Máxima

Het is even wennen maar binnenkort is het dan zover: een Argentijnse vrouw zwaait de scepter over de Lage Landen. Hopelijk vindt ze het goed dat we niet meteen allemaal rooms worden. Op een Tachtigjarige Oorlog met Argentinië zitten we niet te wachten.  
Niemand knippert met z’n ogen. ‘Koningin’, so what. Wie het zo geregeld heeft, weet ik niet. Het zal wel de wens van Beatrix en d’r zoon geweest zijn. Een dealtje met de regering: Beatrix bemoeit zich niet met de kabinetsformatie, Máxima koningin.

Toch rijst de vraag hoe het komt dat Claus en Bernhard het nooit zover geschopt hebben. Zij kwamen niet verder dan Prins der Nederlanden. En Van Vollenhoven neemt het Beatrix nog kwalijk dat hij zelfs daarvoor niet in aanmerking kwam. De arme man is een nobody gebleven.

Ik heb niet gehoord dat het staatsrecht hier een rol speelt. Dat is vreemd. Hoe dan ook, het laat ruimte voor de veronderstelling dat Koning toch nog een rangetje hoger is dan Koningin. Niveau -Keizer zeg maar.
Het zou afbreuk aan de status van Beatrix gedaan hebben indien Claus Koning geweest zou zijn. Dan werd het toch, in ieder geval voor de buitenwacht: Koning Claus en Koningin Beatrix. Claus eerst. 
Ik weet niet of het klopt maar ik proef er toch iets in van discriminatie: mannetje moet op de tweede plaats blijven.

Dat probleem is nu stilzwijgend opgelost. Buiten de Commissie Gelijke Behandeling om. Met Willem-Alexander als koning staat, na meer dan honderd jaar, de man weer aan het hoofd van de natie.           

Even nog voor de duidelijkheid, om vergissingen te voorkomen: zowel Willem-Alexander als Máxima worden nu bevorderd van Koninklijke Hoogheid naar Majesteit. 

Barend
Ridder in de Orde van de Dubbele Bijl


5 opmerkingen:

  1. Een niet-adellijke vrouw die met een baron trouwt, wordt barones, maar een niet-adellijke man die met een barones trouwt, wordt geen baron. Een man kan wel de positie van zijn vrouw verhogen, maar andersom niet. Tot voor kort werd gehuwde vrouwen vaak gevraagd welk beroep hun man uitoefende. De status van de getrouwde vrouw hing af van die van haar man. Ongehuwde vrouwen hadden in veel kringen helemaal geen status. Ze werden zelfs anders aangesproken en schriftelijk vermeld dan getrouwde vrouwen: (me-)juffrouw in plaats van mevrouw.
    Koning is een functie: staatshoofd. Daarom is in officiële teksten (wetten, enz.) altijd sprake van de Koning, ook al is het zittende staatshoofd een vrouw. In tegenstelling tot Barend betreur ik het dat het staatshoofd weer een man wordt. Mannen hebben het al veel te veel voor het zeggen in de maatschappij.
    Ten slotte wijs ik erop dat de dubbele bijl door Griekse fascisten als hun symbool werd gebruikt.

    Lilith, wreekster der vrouwen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor verduidelijking. 'Man kan status van vrouw verhogen, andersom niet.' Dat vermoedde ik dus al. Lilith heeft daar blijkbaar geen moeite mee, ik vind dat niet (meer) kunnen. Maar de hele adel is uit de tijd, zoals ook Máxima weer aantoont.

      De Dubbele Bijl is eeuwenoud, ver voor Griekse fascisten er (mogelijk) misbruik van gemaakt hebben.

      Verwijderen
  2. Ik heb niet geschreven dat ik het ermee eens was dat de man wel de status van de vrouw kan verhogen en de vrouw niet die van de man. Ik beschreef slechts de bestaande situatie. Dat Barend schreef dat de man weer aan het hoofd van de natie zal staan in plaats van een man is veelzeggend.
    De dubbele bijl wordt ook door homoseksuelen, biseksuelen en feministen in het vaandel gevoerd. Ik weet dat het een oud symbool is, maar in de twintigste eeuw werd het door de Griekse fascisten geannexeerd. Hetzelfde geldt voor de swastika: een eeuwenoud, o.a. hindoeïstisch symbool, dat de nazi's als hakenkruis hebben ingepikt. Ik heb zelf eens van iemand die te goeder trouw was een ketting gekregen met een dubbele bijl als hangertje en een flessenopener met een dubbele bijl erop. Omdat fascisten met de dubbele bijl aan de haal zijn gegaan en nazi's met de swastika, is het moeilijk nog onbevangen naar deze van oorsprong onschuldige symbolen te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij houden niet van die rare bijl!! Teveel negatieve herinneringen. Bien étonné de trouver ensemble???
    Voilà!!
    La Francisque gallique est une décoration qui fut attribuée par le Régime de Vichy en tant que marque spéciale d’estime du maréchal Pétain.
    Elle devait être « le symbole du sacrifice et du courage et rappeler une France malheureuse renaissant de ses cendres ».
    Elle est créée, approuvée et régie par les dispositions des arrêtés du 26 mai 1941 de la loi du 16 octobre 1941 et les décrets des 14 mars 1942 et 31 juillet 1942. La Francisque est déclarée « insigne du Maréchal de France Chef de l'État Français ».
    Bien qu'étant l'insigne de Pétain à titre personnel, la francisque est progressivement utilisée sur les documents officiels comme symbole de l’État français en tant que personne morale.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Na twee Duitsers met bedenkelijke reputatie, dan nu de dochter van een man met bedenkelijke reputatie. Ja, je moet wat om het adellijke inteelbloed te zuiveren. En tegen zo'n vrouw moet ik "majesteit" zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen