zaterdag 2 februari 2013

Pleidooi voor de jacht (2) (ingezonden)

Er is in de AWD (Amsterdamse Waterleidingduinen) uberhaupt geen sprake van jagen. Dus plezierjacht is ook al niet aan de orde, wat het ook moge zijn. Maar als de clubs die zeggen op te komen voor dierenwelzijn, alleen maar inzetten op het voorkomen van jagersactiviteiten en daarmee het dierenwelzijn volledig uit het oog verliest, zegt dat veel over de werkelijke motieven van deze clubs. Hogerop komen in DenHaag met behulp van emotie van onwetende toehoorders en bovenal over de rug van duizenden dieren die 60-90 dagen lijden om uiteindelijk op hun laatste dagen alsnog een kogel van de boswachter op te mogen vangen. Was het niet beter als dit eerder was gedaan vraag ik mij dan af.

Er zijn een aantal optie's te bedenken om verder dierenleed te voorkomen:

1.) Vangen en verplaatsen. Stressvol voor de dieren, kostbaar en je verplaatst het probleem.
2.) Vangen en geboortebeperkende maatregelen treffen. Stressvol voor de dieren en kostbaar.
3.) Bijvoeren op verspreide plekken. Stressvol vanwege onderlinge gevechten aldus SBB, kostbaar wellicht, maar vooral het probleem vergroten naar de winter erop omdat er meer dieren overleven.
4.) Vroegtijdig beheer met het geweer op de populatie. Minst stressvolle en goedkoopste ingreep. Tevens kan een belangrijk deel van het vlees gebruikt worden voor consumptie en levert zo weer geld op voor SBB. Het weidsel (slachtafval) kan achter blijven in het veld voor de daarvoor beoogde organismen en dieren.

Maar ook voor de eerste 3 optie's wil men niet kiezen. Daarmee zijn deze zogenaamde dierenliefhebbers en natuurparkbeheerders zoveel malen wreder dan elke jager op de wereld.

***


Wat los van het dierenleed ook nog eens zeer discutabel is: Honderden rottende kadavers van damherten liggen daar! Op de Oostvaardersplassen gaat het nog eens o meer dan 1500 kadavers van grote grazers zoals edelherten, konikpaarden en heckrunderen.

Hoe zit dat ook alweer met de destructiewet waar boeren mee te maken hebben? Zij mogen kadavers van hun vee immers al jaren niet meer begraven in hun eigen veld, een en ander ter voorkoming van versprijding van ziekten.

Op de AWD is sprake van een waterwingebied. Heel Amsterdam tapt zijn watertje uit de kraan dat uiteindelijk uit datzelfde gebied komt. Ik weet wel dat dit water op zo'n diepte gewonnen wordt dat de ziektekiemen er niet bij kunnen komen, maar morbide is het wel. En op zijn minst zeer strijdig met de destructiewet die voor boeren geldt.

Kunnen kadavers in zo grote aantallen geen risico vormen voor de volksgezondheid? Er liggen er immers zoveel dat de diverse predatoren het niet snel kunnen opruimen. 

Leo van Malsen
Jager en dierenvriend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten