dinsdag 19 februari 2013

Robert Long (1943-2006)

Robert Long was een grote naam in de kleinkunst. Hij was geliefd bij een groot publiek, en werd vooral bekend als zanger. Hij kon zich een villa in de bergen boven de Italiaanse stad Como permitteren. Zijn eigenlijke naam was Bob Leverman. Zijn artiestennaam hing samen met het feit van zijn lengte: 1.92 m.
Hij is niet oud geworden, overleed na een kort ziekbed op 63-jarige leeftijd.

Hij kwam openlijk uit voor zijn homosexualiteit; niet vreemd dat hij een hekel aan de kerk had. Een van zijn bekendste teksten hekelt die instelling: Jezus redt. 

Het is dan ook een onbegrijpelijke speling van het lot dat hem een roomse uitvaart ten deel is gevallen. En wel op de Haagse begraafplaats: ‘Sint Petrus’ Banden’. Wel de laatste plaats waar je zou verwachten zijn naam tegen te komen. De theaterman ligt daar onopvallend, haast anoniem, in een rijtjesgraf tussen mevrouw Pietersen en meneer Jansen. Het stenen grafmonument bevat de bescheiden inscriptie: “Iemand, in elk geval een, heeft van hem gehouden.”
Boven op die steen prijkt een bronzen geknield figuurtje, dat weggelopen lijkt te zijn van een oorlogsmonument.

Het is een trieste afloop van een groot artiest. Onbegrijpelijk dat hij niet begraven is op de Amsterdamse begraafplaats, Zorgvlied, te midden van zovele andere kunstenaars van naam. Onder wie Leen Jongewaard, met wie hij nog voorstellingen gemaakt heeft. 

***

N.B. Niet vergeten mag worden dat Robert Long in 2000 ambassadeur was van de Stichting Varkens in Nood. Zijn uitspraken, waarin hij varkensboerderijen vergeleek met concentratiekampen, deden veel stof opwaaien in de media en in landbouwkringen. In een rechtszaak die volgde werd hij echter in het gelijk gesteld. 
Voor Varkens in Nood bracht Long ook een single uit, genaamd "Een vrolijk biggetje".

1 opmerking:

  1. In een katholiek zeilkamp waar ik eens heb verbleven, werd het liedje "Jezus redt" tientallen malen per dag ten gehore gebracht. Katholieken kunnen meestal wel wat hebben.

    BeantwoordenVerwijderen