maandag 28 oktober 2013

Louise Fresco en Marianne Thieme


In de tv-uitzending ‘Buitenhof’ traden Marianne Thieme en Louise Fresco tegenover elkaar aan. Aanleiding was het nieuwe boek van Fresco, getiteld Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed.

Fresco is een autoriteit op voedselgebied; zij heeft o.a. jarenlang in Rome gewerkt voor de VN-organisatie voor Voedsel en Agricultuur. (FAO)  Om tegen haar in het strijdperk te treden moet je wel ballen hebben, maar gelukkig heeft Marianne die. Ze deed het m.i. uitstekend: ze was zelfverzekerd en sprak goed verstaanbaar. Ze sloeg Fresco met feiten en cijfers om de oren, maar die bleef overeind in de verdediging van haar boek, zoals te verwachten was. Als ik scheidsrechter was zou ik Thieme een overwinning op punten toekennen. (geen k.o.).

Een aardige bijdrage was die van de gespreksleidster die constateerde dat Fresco haar mening gewijzigd heeft ten opzichte van haar vorige publicatie: Nieuwe spijswetten, uit 2006. Thieme sloot daarbij aan en verweet Fresco doemdenken. Dit is tegen het zere been want Fresco beschouwt zichzelf juist altijd als positivo: zij heeft een sterk geloof in de technologie.

Grappig voorbeeld uit de discussie was dat van de trekpaarden die vervangen zijn door tractoren (Thieme). In haar boek citeert Fresco de voorspelling uit 1894 dat de straten van Londen over vijftig jaar onder drie meter paardenmest bedolven zullen zijn. Desondanks filosoferen we allemaal vrolijk verder over ‘de toekomst’.

Het grootste meningsverschil blijft het eten van vlees, dus het belang van dierlijke eiwitten. Fresco houdt daaraan vast, met name voor de ontwikkelingslanden, maar ook voor armere huishoudens in het westen.
Ze is geen voorstander van een (Nederlandse) vleestax maar wil toch wel fiscale maatregelen om de consumptie van duurzame producten te bevorderen. Beide dames vinden het noodzakelijk dat het beginsel van ‘de vervuiler betaalt’ zonder uitzondering in de praktijk gebracht wordt.

Thieme manoeuvreerde handig. Ze had zich terdege voorbereid. Ze stipte tussen neus en lippen Fresco d’r relatie met Unilever aan – ze had ook nog de Rabobank kunnen noemen – ze wees op de obesitas-epidemie als bedreiging van de volksgezondheid, enz.

Men kan slechts betreuren dat noch de Partij voor de Dieren noch enige andere organisatie op vergelijkbare wijze gespecialiseerd is als het gaat om dierproeven. De reden daarvan ligt voor een deel in het onderwerp zelf. Het boerenbedrijf is toch een tikkeltje overzichtelijker dan het medische experiment.

Het gesprek is hier te beluisteren. Te  beginnen bij minuut 28; het duurt 24 min.

Een kritische bespreking van het boek door Maartje Somers staat hier. Aanklikken: Besproken in NRC.

1 opmerking:

  1. Gelukkig heb ik ook dit blogartikel over Louise Fresco gevonden. Ik heb haar discussie met Marianne Thieme beluisterd en de boekbespreking gelezen. Naar mijn mening vertroebelt het debat over duurzaamheid de kwestie dierenwelzijn.

    BeantwoordenVerwijderen