De aardappeleters, 1885Vincent van Gogh (1853-1890)
|
De
aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse
ontdekkingsreizigers. Monniken waren verantwoordelijk voor de verspreiding van
de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen. Zij pootten de plant
in hun kloostertuinen. Ook in botanische tuinen vond de aardappelplant zijn
weg.
Pas in 1727
werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend.
Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel en in
de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd.
Wegens het
gehalte aan vitamine C werd de knol ook gebruikt ter voorkoming van scheurbuik
op lange zeereizen.
Geert
Veenhuizen (o.a. 'Eigenheimer') en Kornelis Lieuwes de Vries
('Bintje') waren Nederlanders die zich in de 18e en 19e eeuw bezighielden met de
teelt en ontwikkeling van de aardappel.
Het is
moeilijk voor te stellen maar behalve dat de aardappel oorspronkelijk niet
inheems is, was hij het grootste deel van de westerse geschiedenis ook geen
volksvoedsel, zoals nu. Ook de bijbel kent hem niet. Men redde zich zonder,
miste daardoor gezonde vitaminen maar ook dikmakende koolhydraten (zetmeel).
Je treft de
vrucht niet aan op schilderijen van stillevens en eetgelagen.
Van Gogh is een
van de eersten die Aardappeleters vereeuwigt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten