zaterdag 12 oktober 2013

Aardappeleters

De aardappeleters, 1885

Vincent van Gogh (1853-1890)

  • Olieverf op doek, 82 x 114 cm
  • Van Gogh Museum, Amsterdam
De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Monniken waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen. Zij pootten de plant in hun kloostertuinen. Ook in botanische tuinen vond de aardappelplant zijn weg.

Pas in 1727 werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend. Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel en in de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd.
Wegens het gehalte aan vitamine C werd de knol ook gebruikt ter voorkoming van scheurbuik op lange zeereizen.

Geert Veenhuizen (o.a. 'Eigenheimer') en Kornelis Lieuwes de Vries ('Bintje') waren Nederlanders die zich in de 18e en 19e eeuw bezighielden met de teelt en ontwikkeling van de aardappel.

Het is moeilijk voor te stellen maar behalve dat de aardappel oorspronkelijk niet inheems is, was hij het grootste deel van de westerse geschiedenis ook geen volksvoedsel, zoals nu. Ook de bijbel kent hem niet. Men redde zich zonder, miste daardoor gezonde vitaminen maar ook dikmakende koolhydraten (zetmeel).

Je treft de vrucht niet aan op schilderijen van stillevens en eetgelagen. 
Van Gogh is een van de eersten die Aardappeleters vereeuwigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten