woensdag 30 oktober 2013

Couperen van staarten



Kamervragen ontnemen van het predicaat 'Koninklijk' wegens gecoupeerde paardenstaarten

Hierbij treft u aan de antwoorden op de vragen van het lid Van Gerven (SP) over
het ontnemen van het predicaat ‘Koninklijk’ wegens gecoupeerde paardenstaarten van 28 augustus 2013.

1
Hoe verklaart u dat op de website van de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” nog vele foto’s te zien zijn van trekpaarden met gecoupeerde staarten, ondanks het feit dat couperen sinds 2001 verboden is en dat zelfs de meeste winnaars geen staart meer hebben.
Antwoord
Het beleid van de Koninklijke Vereniging (KV) “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” is gericht op het behoud van het Nederlandse trekpaard met staart.
De vereniging heeft mij verzekerd haar uiterste best te doen om zo min mogelijk gecoupeerde staarten in beeld te brengen. Begin volgend jaar verwacht zij een nieuwe website te hebben waarmee dit beleid nog effectiever kan worden uitgevoerd.

2
Klopt het dat het verbod op het couperen van paardenstaarten massaal ontdoken wordt door de leden van de Koninklijke Vereniging?
Antwoord
Er is sprake van een aantal fokkers binnen de vereniging die stellig en overtuigd zijn in hun opvatting dat het Nederlandse trekpaard gecoupeerd dient te zijn. Zij maken gebruik van de wetgeving in Frankrijk die geen verbod kent op het uitvoeren van de ingreep.

3
Is er sprake van georganiseerde ontduiking van de wet middels de zogenaamde Frankrijkroute? Welke actie heeft u ondernomen om de massale ontduiking van de wet tegen te gaan?
Antwoord
In mijn brief van 21 maart 2013 (TK 31 389, nr. 124) in het kader van het Notaoverleg over de Wet dieren heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken in de ons omringende landen en heb ik uiteengezet dat mijn mogelijkheden beperkt zijn.
Ik heb onlangs de voorzitter van de KV “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” gevraagd om nogmaals met de bedoelde fokkers in overleg te gaan, om te bezien of er toch nog mogelijkheden zijn die hen zouden kunnen bewegen om het Nederlandse trekpaard te blijven fokken en de staart te behouden.
Daarnaast houdt de vereniging sinds 2010 de aantallen nog gecoupeerde veulens op keuringen bij om te bezien of de weg van de geleidelijke uitfasering effect heeft.

4
Hoe kan het dat de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” het predicaat Koninklijk heeft terwijl binnen de vereniging klaarblijkelijk massaal de wet wordt ontdoken en veel dierenleed wordt berokkend?
Antwoord
De KV “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” heeft op 20 april 1948 het predicaat Koninklijk ontvangen. De vereniging voldoet aan de thans geldende criteria, waaronder:
- het innemen van een vooraanstaande positie op haar gebied
- bestuursleden van de vereniging hebben een ‘goede naam en faam’
- is minstens 100 jaar geleden opgericht.
Het predicaat wordt in principe voor 25 jaar toegekend, en kan worden verlengd als de vereniging blijft bestaan en nog steeds aan de geldende normen voldoet. De organisatie heeft zich toegelegd op het veranderen van de cultuur binnen de fokkerij en draagt de boodschap uit dat het couperen van paardenstaarten maatschappelijk ongewenst is. Dit is in het communicatieplan verankerd en wordt actief op de ledenvergaderingen uitgedragen.

5
Hoe kan het dat de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” door het ministerie van Economische Zaken wordt beloond met een stamboekerkenning terwijl binnen de vereniging structureel staarten gecoupeerd worden en dit gedrag bij prijsuitreikingen beloond wordt?
Antwoord
Stamboeken worden erkend op basis van Europese zoötechnische regelgeving, die in medebewind uitgevoerd door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. De fokkerijregelgeving stelt o.a. eisen aan het voorkomen van erfelijke gebreken en schadelijke raskenmerken en het voorkomen van inteelt. De vorm van de oren of de vorm van de staart maakt geen deel uit van de voorwaarden.

6
Is de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” wel eens vanuit het ministerie van Economische Zaken aangesproken op de gangbare praktijk van staarten couperen? Is hierbij aangedrongen op maatregelen zoals het uitsluiten van paarden met gecoupeerde staarten bij wedstrijden of het hebben van een staart als norm bij schoonheidswedstrijden?
Antwoord
Met enige regelmaat vindt overleg plaats met het bestuur van KV “HetNederlandse Trekpaard en De Haflinger” en het ministerie. De laatste keer was op 25 september jl. Het onderwerp is uitvoerig aan de orde geweest, waarbij de nadruk is gelegd op aanvullende maatregelen die door de vereniging kunnen worden getroffen om de beperkte groep fokkers te demotiveren om de staarten te laten couperen. Ook de suggestie om gecoupeerde paarden bij jurering niet meer te belonen met de eerste plaats(en) is daarbij expliciet genoemd.

7
Bent u bereid de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” te schrappen als erkend stamboekhouder indien zij zich niet actief in gaat spannen tegen couperen van paardenstaarten?
Antwoord
De fokkerijregelgeving voor paarden, die gebaseerd is op Europese fokkerijregelgeving, stelt eisen aan een stamboek voordat een stamboek erkend kan worden. De vorm van de oren of de vorm van de staart maakt geen deel uit van de voorwaarden. De Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” voldoet aan alle voorwaarden voor erkennen van een stamboek, van intrekken van de erkenning kan dus geen sprake zijn.

8
Gaat de regering zich ervoor inspannen om de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” het predicaat Koninklijk te ontnemen?
9
Wilt u er bij het Koninklijk Huis op aandringen de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” het predicaat Koninklijk te ontnemen indien de vereniging geen effectieve stappen tegen het couperen van paardenstaarten onderneemt?
Antwoord
Nee. Zie mijn antwoord op vraag 4.

10
Bent u bereid een dwingende clausule op te laten nemen in de stamboeken van paarden en honden voor het hebben van een staart en de oorspronkelijke oren?
Antwoord
Nee, een gezond fokbeleid en de bepalingen over stamboeken zien onder meer ophet voorkomen van erfelijke gebreken en schadelijke raskenmerken.
Voor honden zijn eisen hieromtrent vastgelegd in artikel 19 van het conceptbesluit gezelschapsdieren. Fokkerijregelgeving voor paarden is gebaseerd op de Europese fokkerijregelgeving en stelt o.a. voorwaarden aan het voorkomen van inteelt. Zie ook mijn antwoord op vraag 4.
Het couperen van staart en oren is al separaat bij wet verboden. Ik stel geen aanvullende regels hiervoor.

11
Klopt het dat de als de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) honden met gecoupeerde oren aantreft, hier niet op gehandhaafd wordt door het Openbaar Ministerie? Wat is de beleidslijn?
Antwoord
Als niet bewezen kan worden dat de hond in kwestie op Nederlands grondgebied is gecoupeerd, zonder medische noodzaak, kan door het Openbaar Ministerie geen handhaving plaatsvinden. Dit omdat in andere Europese landen geen sprake hoeft te zijn van een coupeerverbod.

12
Zijn er cijfers bekend van aantallen gecoupeerde dieren per soort?
Antwoord
De LID houdt geen cijfers bij van aantallen gecoupeerde dieren per soort.
De KV “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” houdt sinds 2010 bij hoeveel veulens er jaarlijks worden aangeboden op de keuringen. Dit betrof:
Jaar 2010: 81 veulens ter keuring, waarvan 32 gecoupeerd
Jaar 2011: 88 veulens ter keuring, waarvan 31 gecoupeerd
Jaar 2012: 70 veulens ter keuring, waarvan 24 gecoupeerd
De vereniging ziet de trend dat bij veel veulens die niet ter keuring worden gebracht, gekozen wordt om de staart lang te laten. Hier worden geen cijfers van bijgehouden.

13
Wat doet de regering om het couperen van staarten en oren in heel Europa te doen verbieden? Bent u bereid u hiervoor in te zetten?
Antwoord
In het kader van de ontwikkeling van de Europese strategie voor dierenwelzijn is door mijn voorganger in 2011 reeds gepleit voor harmonisatie van een verbod op bepaalde ingrepen, zoals het couperen van staarten bij honden en paarden.
Ik zal dit wederom bij de Europese Commissie inbrengen in het kader van de uitwerking van het beoogde nieuwe EU wetgevingskader dierenwelzijn.
Ook bij de herziening van de Europese zoötechnische regelgeving, die dit najaar geagendeerd staat, zal ik ervoor pleiten dat het aspect welzijn van dieren, een veel duidelijker positie krijgt in de fokkerijregelgeving.

14
Wilt u overleg plegen met de Franse overheid met de vraag waarom Franse dierenartsen meewerken aan het couperen van staarten van buitenlandse paarden uit landen (zoals Nederland) waar deze ingreep wettelijk verboden is? Bent u bereid de Franse regering te verzoeken hier maatregelen tegen te nemen?
Antwoord
De kwestie is vorig jaar op ambtelijk niveau besproken en heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Frankrijk geeft aan het onderwerp geen prioriteit en heeft aangegeven geen reden te zien om de eigen regelgeving aan te passen. De Franse dierenartsen handelen zelf binnen het wettelijk kader van hun land.

(w.g.) Sharon A.M. Dijksma
Staatssecretaris van Economische zaken

2 opmerkingen:

  1. Op de Leuvense jaarmarkt heb ik GEEN ENKEL trekpaard gezien met lange
    staart. Er werden daar allerlei wedstrijden gehouden,

    Er is dus helemaal geen sprake van gewenning aan trekpaarden met lange
    staart. Het is nochtans allang verboden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Couperen is al meer dan tien jaar verboden.
    Het verbod werkt niet als er geen hoge boetes opgelegd worden aan verzorgers van dieren met gecoupeerde staarten.

    BeantwoordenVerwijderen