zondag 13 oktober 2013

Blindheid en hulp bij zelfdoding



Hoofdredacteur Willem Schoonen van Trouw  wil, voor hij definitief vertrekt, toch nog wel even een puntje maken van hulp bij zelfdoding. Het hoort ook wel bij Trouw, dat in tegenstelling tot de Volkskrant, zoveel mogelijk het christelijk volksdeel blijft bedienen.

Hij doet dat aarzelend, constaterend dat, in zijn visie, de wet wordt opgerekt. Het betreft de 70-jarige blinde vrouw, die in de Haagse Levenseindekliniek op haar verzoek uit haar lijden verlost is. 

Ik interpreteer zijn tekst (column) zo dat euthanasie in strijd met het christelijk geloof is, maar dat in een wereld waarin christenen het niet voor het zeggen hebben, geprobeerd moet worden te redden wat er te redden valt. Daarom is de wens van de blinde vrouw niet voldoende. Een arts - zelfs twee – moet beslissen of er sprake is van ondraaglijk, uitzichtloos lijden.

Welnu, dat daarvan sprake is lijkt mij, als niet-blinde, plausibel.
En verder is de euthanasie volgens de regelen der kunst voltrokken – dus waar Schoonen nu heen wil is mij niet duidelijk. Kennelijk een oprisping voor de Bühne.

2 opmerkingen:

  1. Dus Homerus en Jules de Corte hadden euthanasie moeten krijgen wegens hun blindheid? Als ik blind zou worden, zou ik braille leren. Voor blinden bestaan speciale hulpmiddelen voor de computer. Veel literatuur is op bandjes met een stem vast gelegd en kan worden geleend bij de blindenbibliotheek. Een blinde kan genieten van muziek, toneelstukken, gesprekken, kerkdiensten, wandelingen, enz. Wie dood wil omdat hij blind is geworden, hoort les te krijgen in levenskunst. We gaan allemaal nog vroeg genoeg dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vrouw was 70 jaar lang slechtziend tot blind geweest. Andere persoonlijke omstandigheden droegen bij aan haar besluit.

    BeantwoordenVerwijderen