dinsdag 15 oktober 2013

De Zoon van God


Frans Floris, The Sacrifice of Jesus Christ, Son of God, 
Bringing Together and Protecting Humanity (1562)

H. 1.65 m; W. 2.30 m

Musée du Louvre, Parijs


Evangelisten leggen altijd heel veel nadruk op het feit dat God toegestaan heeft dat Zijn Enige Zoon gekruisigd is, en dat nog wel voor o n z e  zonden…

Voor de ongelovige is dat een bizar verhaal, waar geen touw aan vast te knopen is.

Je mag er niet mee spotten, maar de nadruk waarmee dit keer op keer op keer verkondigd wordt, roept bij mij eerder de vraag op: zou het anders geweest zijn, een beetje minder erg, als God meer kinderen gehad had?  Als het een van zijn zoons geweest was in plaats van de enige?

9 opmerkingen:

  1. Dit is voer voor theologen. Wie biedt er wat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schattig, die kip met de kuikens onderaan. Leuk kadootje voor de PvdD.

      Verwijderen
  2. Hoewel ik geen theoloog ben, ga ik er toch maar even op in. Volgens de christelijke leer is God mens geworden in Jezus van Nazareth. De Heilige Geest heeft de Heilige Maagd Maria (die zonder erfzonde was ontvangen door haar moeder Anna) overschaduwd, waardoor Zij zwanger is geworden. Zij is maagd gebleven en heeft geen andere kinderen gekregen. Dat Jezus twee mannen zijn broeders noemde, hoeft in de Semitische talen niet te betekenen dat het zijn broers waren; het konden ook neven van hem zijn. Volkeren waarbij de clangeest belangrijk is, beschouwen neven ook als broers. Dat Maria zonder erfsmet in de schoot van haar moeder was ontvangen, is omdat Zij de Verlosser moest dragen en zelf dus ook zonder zonde moest zijn. Zoals Christus later de mensen van de erfzonde van Adam en Eva heeft verlost, zo heeft Hij zijn moeder verlost met terugwerkende kracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wellicht ten overvloede: de Onbevlekte Ontvangenis is dus de conceptie zonder erfzonde van Maria in de schoot van haar moeder Anna. Ten onrechte wordt de Onbevlekte Ontvangenis van Maria vaak verward met de maagdelijke geboorte van Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op dit schilderij zie je de Heilige Geest in de gedaante van een duif. Waarom vindt een dierenliefhebber als Barend het religieuze gedachtengoed zo verwerpelijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Theologie, zoals Dominique die hierboven opvoert, is voor een gewoon mens niet te begrijpen, gesteld dat hij/zij het al zou willen. Maar ja, "daar komt het geloof te hulp".
    Het is ook haast niet voor te stellen dat mensen (theologen) hiervan hun beroep maken. Nou ja, er moet brood op de plank komen.
    Astronomie - hoewel ook de ver-van-mijn-bedshow - is m.i. nog zinniger.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Barend, verwar je astronomie niet met astrologie?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee, astronomie is natuurlijk ook de ver-van-mijn-bed show. Maar dat levert nog wel eens wat op.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Alsof het eeuwige leven niets is ...

    BeantwoordenVerwijderen