vrijdag 7 december 2012

'144 Red een dier' bewijst zijn noodzaak

Burgers kunnen het meldpunt bellen over dieren in acute nood en/of over gewonde dieren. Het meldpunt is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar en ondergebracht bij de unit Intake van het KLPD. De afdeling bestaat uit twintig formatieplaatsen. Elke melding over verwaarlozing en/of mishandeling wordt door de centralisten geregistreerd en doorgezet naar de juiste instantie. Dat kan zijn de noodhulp van de politie of agenten met een taakaccent dieren, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Dierenbescherming, de Dierenambulance of de brandweer. 

Er is sprake van dierenmishandeling wanneer een dader opzettelijk en zonder redelijk doel een dier pijn doet of verwondt. Bij mishandeling van dieren is de verklaring van één of meer ooggetuigen vaak onontbeerlijk om de dader(s) aan te spreken en/of te vervolgen. 

Bij verwaarlozing krijgen dieren geen of onvoldoende voer, water en/of medische zorg van de eigenaar. Ook het onthouden van de nodige verzorging aan vacht, nagels, hoeven en/of gebit kunnen reden zijn om melding te doen. De wijze waarop dieren zijn gehuisvest kan eveneens reden zijn om melding te doen bij 144. De Nederlandse wet voorziet in een (beperkt) aantal regels en  voorschriften waaraan de huisvesting van dieren moet voldoen. 

De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar. De maximale geldboete is negentienduizend euro.


bron: Blauw, Poltievakblad 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten