vrijdag 14 december 2012

Orca Morgan en de experts

Over de beste oplossing voor Morgan zijn de experts verdeeld. Het kwam zelfs zover dat sommige experts halverwege van mening veranderden! 

Het is eigenlijk meer regel dan uitzondering dat deskundigen het niet eens zijn. Zelden of nooit is sprake van een communis opinio. Het komt zelfs voor dat een expert het helemaal bij het verkeerde eind heeft. Het beruchtste recente voorbeeld van dit laatste is wel de deskundige in de zaak van Lucia de Berk. 

In de zaak van het onverdoofd ritueel slachten zijn - en blijven - de vee-artsen van de KNMvD in m e e r d e r h e i d  voor afschaffing; ze vinden het ritueel "onaanvaardbare welzijnsaantasting". Je leest het hier.

Voor haast elk standpunt vind je wel een expert die bereid is zijn of haar naam eraan te verbinden. Vandaar dat advocaten altijd contra-expertise vragen. De verdediging wil op z'n minst verwarring zaaien.

Een rechter - geen expert - kan hier dus weinig of niks mee. Hij zal zijn oordeel dan ook voornamelijk baseren op andere feiten en omstandigheden. Dit is dan ook gebeurd in de zaak-Morgan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten