donderdag 6 december 2012

Schiphol (Amsterdam Airport): verkeerde landingsbaan?

Passagiersvliegtuigen van Garuda Indonesia en KLM zouden in de ochtend van 13 november op elkaar af zijn gevlogen. Volgens het Noordhollands Dagblad waren de vliegtuigen 15 seconden verwijderd van een botsing. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de bijna-botsing boven Uitgeest.

Op 13 november om 7.44 uur vlogen de toestellen op 625 meter hoogte recht op elkaar af. De toestellen waren elkaar al tot een kilometer genaderd toen ze elkaar opmerkten. Waarschijnlijk wilde de Indonesische Airbus 330 van Garuda op dezelfde baan landen als de Boeing 737 van KLM.

De KLM-Boeing vloog ter hoogte van Bakkum het land binnen en zette net iets ten noorden van Akersloot koers richting Schiphol. De vliegers van KLM hielden zich aan de voorgeschreven route en hoogte. De piloten van Garuda naderden Akersloot op datzelfde moment vanaf het IJsselmeer. 
Of er sprake is van een fout van de Garuda-piloten of van de Nederlandse luchtverkeersleiding is onduidelijk en zal worden onderzocht.

Een ramp werd voorkomen doordat de piloten van de twee toestellen op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre inzetten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigt dat de twee toestellen de zogenoemde separatieminima hebben overschreden. Dit betekent dat de vliegtuigen dichter bij elkaar in de buurt waren dan toegestaan. De overschrijding vormt aanleiding voor een onderzoek. Meer wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten